Dec 13
Beli Benih Sayur Murah Dan Berkualiti Di Sini
posted by: admin in Benih Sayur, Petani on 12 13th, 2013 | |

Assalamualaikum dan selamat sejahtera…

Kepada yang gemar menanam sayur di kawasan rumah anda boleh dapatkan benih sayur disini. Kenapa perlu beli disini? Sebabnya benih disini dijual dengan harga yang berpatutan. Mungkin ada yang kata benih disini mahal sebab harga sepaket RM 3. Di pasaraya ada jual harga RM 2 sahaja. Saya pun rajin juga membeli benih dipasaraya untuk membuat kajian. Setelah diperhatikan benih yang dijual mempunyai kuantiti yang sedikit jika dibandingkan dengan benih yang dijual di sini.

Sebagai contoh, sepaket benih jagung (gambar sebelah kiri) berharga RM 3 yang dibeli di sini mempunyai kandungan sebanyak 50 biji, manakalah benih jagung berharga RM 2 hanya mempunyai kandungan 10biji sahaja. Mana yang lebih untung? Anda boleh fikir ya. Lihat pada harga dan juga kuantiti. Jika lihat pada harga sahaja anda akan rugi.

beza-benih

Untuk lebih untung dapatkan benih dengan harga promosi RM30 untuk 10paket benih termasuk kos penghantaran poslaju ke seluruh Malaysia (Sabah/Sarawak RM35 untuk 10 Paket). Anda dah jimat RM6 kos poslaju sebab saya yang tanggung.

Adakah benih sayur ini tahan lama? Pertanyaan yang selalu anda fikir. Benih sayur memang mempunyai tempoh luput. Biasanya benih-benih sayur tahan sehingga 2 tahun, tapi tu bergantung pada cara penyimpanan benih sayur anda. Ada juga benih yang tidak tahan sehingga 2 tahun iaitu jagung manis hanya tahan  6bulan sahaja.

Bagaimana cara untuk benih tahan lama? Perkara yang paling baik  setelah membeli benih sayur adalah dengan menanam terus benih yang anda beli. Jika mempunyai lebihan benih, simpan benih tersebut dalam plastik dan kemudian masukkan benih tersebut ke dalam peti ais pada bahagian bawah tempat kering (biasanya tempat simpan sayur). Jangan biarkan benih terdedah kepasa suhu yang tinggi (terkena cahaya matahari secara terus). Ini boleh menyebabkan benih rosak dan benih tidak akan bercambah.

Setakat ini dahulu sedikit perkongsian saya bagi cara penyimpanan benih. Jumpa lagi dalam pos akan datang.

 

Terima Kasih

 

Dapatkan Benih Sayur Di Sini! Klik Sini!

 

 

Use Facebook to Comment on this Post

Share

Leave a Reply