Feb 7
Pengasas
posted by: admin in on 02 7th, 2011 | | 16 Comments »

Mohamad Ashik merupakan seorang petani sepenuh masa di Zon Asas Tani Felda Lok Heng, Kota Tinggi, Johor. Beliau mempunyai pengalaman selama 3 tahun (mula 2008) dalam bidang pertanian bahagian sayur-sayuran. Walaupun mempunyai kelulusan diploma kejuruteraan elektrik (kuasa), beliau tetap mengusahakan kebun  sayur seluas 3 ekar kerana minat yang mendalam dalam bidang pertanian sejak kecil.

Beliau mempunyai sebuah syarikat yang berdaftar di SSM iaitu Mohamad Ashik Farm Enterprise. Tujuan blog ini diwujudkan adalah untuk berkongsi maklumat dan pengalaman berkaitan pertanian di kebun sayur. Untuk sebarang pertanyaan dan perkongsian pengalaman bertani bolehlah mengisi borang hubungi.

Use Facebook to Comment on this Post

Share

16 Responses to “Pengasas”

  1. salam bro.xde blh nk click jd follower ke blog ni?lg 1 gelap sgt ar bro.cube terang2 ckit =)

  2. wsalam.. xsetup tok follower. First time ada blog .com. Kalo guna blogspot dah ada function follower. Hehe. Xjumpa lg theme tok sayur yang terang dan cantik. :-)

  3. salam. saya tengah jalankan research tentang tanah yg ditanam dengan sayur. boleh saya dptkan contact number encik?

  4. wsalam. Saya ada hantar no telefon di email anda dengan alamat email admin@diaripetani.com

  5. SALAM…CAMNE NK DAPAT BENIH LADA N BAJA TERBAIK…

  6. Wsalam. Cara termudah anda dapatkan dikedai yang menjual benih dan peralatan pertanian. Macam-macam jenis benih dan baja ada dijual. Nak tahu yang mana terbaik kenalah merujuk kepada petani yang menanam lada. Mereka telah mempunyai pengalaman sendiri menanam jenis lada. Terima kasih.

  7. SALAM BRO LEH BG TUNJUK AJAR UTK AKU WAT PERTANIAN X

  8. Insya Allah boleh. Saya akan kongsikan dalam blog ini jika berkesempatan..

  9. Salam,
    Sy Khairi dr Melaka.

    Saya fulltime petani..
    Bole beri no.hp abg….

    ni no.hp saya :0132074260

  10. add saya di fb. http://www.facebook.com/mohamadashik

  11. akum.boleh tak minta no handpone saudara ? saya nak minta pertolongan cara untuk menanam jagung .

  12. ni no handphone saya 019-6577705. saya mohon sangat2 pertolongan saudara .. tolong hubungi saya.

  13. Assalam..saya nak tanam cili merah dlm bag plastik..bole bagitahu cara guna pam atau nama motor pam tu…salam

  14. Waalaikumusalam.. Maaf yer. Saya menanam di atas tanah menggunakan sistem spinkler. Itu menggunakan sistem fertigasi, kena tanya kepada mereka yang arif bahagian fertigasi. Terima kasih.

  15. Mana lebeh mudah, tanam cara fermentation atau atas tanah

  16. Fermentation atau fertigasi? Penghasilan fertigasi sangat menguntungkan tetapi kos permulaan tinggi..Tanam ditanah mudah sebab kos permulaan kurang berbanding fertigasi..

Leave a Reply