May 19
Masa Untuk Menanam Semula
posted by: admin in Kacang Buncis, Kacang Panjang on 05 19th, 2014 | | 2 Comments »

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.. Memang lama sangat saya tak update blog nie. Macam-macam dugaan untuk bulan-bulan lepas yang telah ditempuh..  Antaranya adalah musim kemarau yang agak panjang dan menyukarkan untuk menanam sayuran sebab kolam kering. Dalam sejarah saya menanam selama 4 tahun, tahun inilah kemarau paling panjang dan memang tak boleh nak tanam apa-apa. Saya […]

Share
Aug 24

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.. Dah hampir 2 bulan saya tak update blog nie. Sibuk sangat menguruskan kebun pada bulan ramadhan dan bercuti pada hari raya . Laptop pula mengalami kerosakan dan menyukarkan untuk saya berkongsi pengalaman menanam kacang panjang Tai Hong 2. Pokok kacang pun dah sampai ke penghujung. Tahniah kepada mereka yang mengikut jadual […]

Share
Jun 15

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Akhirnya siap juga kerja-kerja mengikat tali kacang. Hampir seminggu kerja-kerja mengikat tali kacang dilakukan. Satu tempoh yang lama sebab mood bercuti masih ada, nak ikat malas jer :-). Sebenarnya kalo ikat awal-awal tali kacang adalah lebih baik, kerja akan jadi kurang rumit sebab tak perlu nak lepaskan lilitan pucuk kacang yang […]

Share

« Previous Entries